top of page
Caută
Poza scriitoruluiMarilena Cristea

Corpului tau ii place alcoolul?

Actualizată în: 4 nov. 2019


Ce poate fi mai relaxant decat sa te intorci de la lucru, sa te trantesti pe canapea si sa iti deschizi o sticla de bere sau sa iti torni un pahar de vin? Sau ce fericire iti produce iesirea cu prietenii in oras la un pahar de ceva bun? Sau sarbatorirea impreuna cu familia, inchinand un pahar cu alcool?


Noi din nou votam cu sanatatea.

Multi oameni spun ca daca ar avea suficient de multe motive pentru a renunta la alcool, ar face-o, dar vad doar beneficiile acestuia, mai ales daca nu e consumat in cantitati mari. Faptul ca ne folosim de alcool pentru a ne schimba starea de spirit ar trebui sa ne dea putin de gandit. Suntem prea tensionati - ne relaxam cu un pahar de alcool, suntem prea inhibati - alcoolul ne sare din nou in ajutor si ne ajuta sa fim mai sociabili, suntem tristi - alcoolul parca ne ajuta sa uitam de esecuri si tristeti. Pare a fi un pansament perfect pentru multe probleme, dar este oare?

La fel ca si in cazul dulciurilor, oamenii se ascund in spatele argumentelor de tipul “nu cosum cantitati mari”, “consum doar rar”, “doar de data asta”.

Haideti sa le luam pe rand.

Sistemul digestiv si glandele endocrine sunt afectate masiv de consumul de alcool, acesta cauzand producerea de catre pancreas a cantitati anormale de enzime digestive. O crestere mult prea mare a enzimelor poate produce inflamatia cunoscuta sub numele de pancreatita, o boala care se poate intinde pe termen lung si care poate cauza complicatii serioase.

Ficatul este un organ care curata corpul de substante daunatoare, inclusiv de alcool. Consumul de alcool pe termen lung interfereaza cu acest proces si de asemenea creste riscul inflamatiilor cronice ale ficatului, cauzand boli ale acestuia. Pierderea de celule hepatice si ranile care apar pe suprafata ficatului le cunoastem sub denumirea de ciroza, iar formarea acestor rani distrug ficatul. Un procent de 10-20% din persoanele alcoolice dezvolta ciroza hepatica, potrivit statisticilor. Bolile de ficat pun in primejdie viata si determina acumularea de toxine in corp.

Pancreasul regleaza nivelul de insulina din corp si felul in care acesta raspunde la zahar. Atunci cand pancreasul si ficatul nu functioneaza corespunzator, glicemia scade. Un pancreas bolnav de asemenea poate impiedica organismul sa produca suficienta insulina necesara metabolizarii glucidelor, iar acest lucru poate duce la hiperglicemie, sau prea mult zahar in sange. Daca organismul nu poate echilibra nivelul de zahar din sange, acest lucru poate da complicatii mai mari si efecte secundare cum ar fi diabetul.

Una din cele mai usoare modalitati de a observa impactul pe care alcoolul il are asupra corpului este felul in care acesta afecteaza sistemul nervos central. Alcoolul poate reduce comunicarea dintre creier si corp, iar acest lucru produce o dificultate in coordonarea corpului si in mentinerea echilibrului. Consumul de alcool ne influenteaza claritatea in gandire si abiliatea de a lua decizii, iar in timp poate impacta lobul fontal care e responsabil pentru controlul emotional, memoria de scurta durata, etc.

Daca e sa enumeram efectele pe care alcoolul le poate avea asupra corpului, putem mentiona: probleme cu inima, distrugerea ficatului, pacreatita, inflamatii la nivel intestinal, dureri de stomac, halucinatii, schimbari comportamentale, infectii pulmonare, infertilitate, disfunctii sexuale, cresterea riscului de osteoporoza, amorteli, diabet, malnutritie, micsorarea lobului frontal al creierului, etc.

Stiu ce urmeaza sa ne spui: “dar eu consum atat de rar alcool si in cantitati mici, nu poate fi atat de mare impactul”. In ziua de astazi, nivelul de stres pe care oamenii il traiesc este semnificativ crescut, iar felul in care ne alimentam este unul defectuos, din aceasta cauza organismul nostru este sensibilizat. Datorita consumului regulat de alcool, chiar si in cantitati mici, dar zilnice, corpul lucreaza in 3 schimburi de fiecare data pentru se a curata de aceasta substanta care nu doar ca nu ii e folositoare, ci ii e si daunatoare.

Tu ce alegi sa ii dai corpului tau - motive sa fie sanatos sau sa fie bolnav?

Live free.


32 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page