top of page
Caută
Poza scriitoruluiRadu SOFRONEA

Top 3 îndulcitori naturali ce îi folosesc



Viața poate părea mai dulce cu zahăr. Cu toate acestea, cantiatea de zahăr ce este consumată de către oameni este o reflecție directă a problemelor de sănătate ce au apărut în ultimii zeci de ani. Pofta de dulce este una naturală și suntem învățați să consumăm fructoză naturală din fructe sau din legume. Problema este când o izolăm doar pe aceasta, o extragem și obținem astfel zahăr procesat ce îl adăugăm ulterior în mâncare.


Din păcate acesta produce dependență precum un drog și de aceea oamenii au ajuns să consume foarte mult. De exemplu, românii consumă în fiecare zi 82 g de zahăr procesat, adică 21 de lingurițe pe zi în medie, 30 de kg pe an.


Consumul excesiv de zahăr este cauza majoră pentru multe boli din ziua de astăzi cum ar fi: obezitatea ce vine cu diabetul zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, hipertensiune, boli psihicie: izolare, depresie.


În WildFit am reușit să scap de dependența de acesta și am descoperit că viața este dulce și fără zahăr procesat. De aceea astăzi vreau să îți scriu top 3 îndulcitori naturali ce îi folosesc eu la gătit prăjituri sau atunci când mă uit pe lista de ingrediente când sunt la cumpărături.



Mierea de albine


Această opțiune este una delicioasă în mod natural și o ador pentru abundența sănătății și beneficiilor antimicrobiene pe care le oferă. Mierea de Manuka, de exemplu, este o miere produsă de albine care polenizează tufa de manuka, este cunoscută pentru vindecarea rănilor, sănătatea bucală și calmarea durerilor de gât. Pe măsură ce mierea devine mai utilizată în scopuri de sănătate, studiile emergente confirmă ceea ce știm deja; că beneficiile antibacteriene sunt extrem de puternice și că este un medicament puternic de ultimă instanță.


Folosesc mierea de albine doar la prăjiturile ce se prepară la rece, nu și la ce cele cu temperaturi ridicate pentru a nu îi deteriora calitatea. Deasemenea o mai folosesc și simplă câteodată, când consum 1-2 lingurițe, dimineața pe stomacul gol sau în limonadă.



Siropul de arțar


Unul dintre îndulcitorii cei mai la îndemână este siropul de arțar. În forma sa cea mai pură, atunci când este luat din seva arțarului, gustul său este suficient pentru a îndulci chiar și cele mai amare feluri de mâncare cu o aromă plăcută și familiară. Nu numai că este un îndulcitor bun, dar, atunci când este savurat în echilibru, poate avea de fapt beneficii incredibile pentru sănătate. Conține calciu, potasiu, fier, zinc și mangan, alături de cel puțin 24 de antioxidanți. În plus, s-a demonstrat că unii compuși activi din siropul de arțar contribuie la reducerea creșterii celulelor canceroase și pot încetini descompunerea carbohidraților din tractul digestiv. Dar fiți prudenți, verificați să nu conțină zahăr, conservanți, sau alte derivate chimice.


Față de mierea de albine, siropul de arțar îl pot folosi și la prepararea la temperaturi ridicate.



Curmalele


Acest fruct este una dintre cele mai bogate în nutrienți surse de zaharuri naturale și poate fi utilizat în orice, de la coacere și piureuri, pana la salate și siropuri. Acest fruct bogat în fibre este probabil cel mai bine cunoscut pentru proprietățile sale digestive puternice, dar este bun pentru mult mai mult decât atât. Curmalele au un profil nutrițional larg răspândit și sunt ambalate cu diverși antioxidanți, alături de a ajuta la reglarea nivelului de colesterol, la întărirea sistemului nervos și la îmbunătățirea sănătății oaselor.



Aceștia sunt cei mai folosiți îndulcitori atunci când gătesc, iar pentru rețete de dulciuri naturale și sănătoase, fără zahăr, gluten sau lactoză îți recomand cartea de rețete WildFood în care vei găsi peste 30 de rețete de dulciuri și în total peste 170 de rețete de mâncăruri sănătoase, ușor de făcut și absolut delicioase.


385 afișări1 comentariu

1 Comment


Florentina Taune
Florentina Taune
Apr 04, 2021

eu as adauga si zaharul de tip rapadura sau sucanat - suc de trestie de zahar neprocesat, deshidratat

Like
bottom of page